Svend Bisgaard Kristensen, Alcon A/S, og Jingquan Lu fra Sino-DIP (th.) mødtes med den lokale testpartner i Kina.
Et dansk fyringsanlæg skal måske i fremtiden løse to af Kinas miljøudfordringer ved at omdanne en nuværende forureningskilde til en energivenlig opvarmningskilde med potentiale for at opvarme mindre landsbyer, skoler og landbrug.
Den nuværende kinesiske klimapolitik har stor fokus på at mindske den luftforurening, som landet plages af. Og der er taget en række tiltag til at begrænse og visse steder forbyde anvendelsen af kulkraftværker. Det efterlader et akut behov for mere bæredygtige varmekilder især i den nordøstlige del af Kina, hvor vintrene er særligt barske med temperaturer ned til minus 20 grader.
I den nordøstlige del af Kina i provinserne Heilongjiang, Liaoning og Jilin er majs en af de mest dyrkede planter, og alene i Jilin provinsen udgør majsmarker mere end 3 millioner hektarer, som resulterer i omkring 12 millioner ton majsaffald om året alene i denne provins. Men majsmarkerne i sig selv udgør også et miljøproblem, fordi bønderne brænder den for dem ubrugelige majshalm direkte på markerne, hvilket også er rigtigt skidt for miljøet.
Men det har Jingquan Lu, civilingeniør og ph.d. i miljøteknologi og bioenergiteknologi fra Danmarks Tekniske Universitet en løsning på. Uden mulighed for at brænde kul, er nemlig her en oplagt mulighed for at komme af med majshalmen ved at anvende den som alternativ brændselskilde i stedet.
Jingquan Lu kontaktede derfor Svend Bisgaard Kristensen, som i mange år har drevet virksomheden Alcon A/S, der ligger i Låsby, og producerer og servicerer halmfyr og kedler. Svend Bisgaard Kristensen syntes også, at ideen lød god. Med finansiering fra Region Midtjyllands innovationsprogram Midtnet Kina indgik Alcon derefter i et projektkonsortium, der bestod af Sino-Danish Industry Platform, drevet af Jinguan Lu, posefilterproducenten Teldust og Aarhus Universitet. Målet har været at udvikle et fyringsanlæg specifikt til brug for afbrænding af majshalm; majshalm kan nemlig ikke brændes af i almindelige danske halmfyr, idet det har en højere fugtighed og derfor også brænder ved andre temperaturer.
I Kinas klimapolitik er der også stor fokus på emission med fastsættelse af nye, strenge standarder, der skal hjælpe med til at begrænse problemerne med luftforurening. Projektpartneren Teldust i Vejle har derfor været ansvarlig for udvikling og design af det altafgørende støvfilter/posefilter, som lever op til de nye kinesiske emissionsstandarder ved at reducere udledningen af de kemiske stoffer, samtidig med at filteret har et reduceret energiforbrug i forhold til andre lignende filtre.
Telse Runge, direktør for Teldust er begejstret for at være en del af projektet og har fået et nyt blik for markedsmulighederne i Kina:
- Midnet Kina projektet har været en ny indgangsvinkel til det kinesiske marked for os hos Teldust, og vi er blevet opmærksomme på kompleksiteten af arbejdet på det kinesiske marked, men ligeledes også de store markedsmuligheder, der ligger for døren.
Halmfyringsanlægget er i løbet af projektperioden blevet testet i Aarhus Universitets testfaciliteter i Foulum ved Viborg, og det er ingeniør Erik Fløjgaard Kristensen fra Ingeniørvidenskab (AU Foulum), der har repræsenterer videnscentret i projektet. AU Foulum har mange års erfaring med tests af biomassekedler og udviklingsarbejde inden for området. Instituttet råder over et veludstyret fyrlaboratorium til fuldskala-tests af biomassekedler.
Der har vist sig at være en stor efterspørgsel på halmfyret i Kina og flere af partnerne i konsortiet har været i Kina ad flere gange for at tale med potentielle testpartnere. Man er blandt andet blevet tilbudt hjælp med infrastrukturen af lokale regeringsrepræsentanter i en nordøstlig provins, og flere større kinesiske virksomheder har budt ind med ønske om at producere anlægget.
Men for overhovedet at komme dertil i projektet, er det nødvendigt at få anlægget testet i Kina – at det bliver testet på kinesiske jord er et krav fra kinesisk side, før man overhovedet vil anerkende den forbrændingstest, hvor emissionen fra anlægget måles.
Da det er en stor investering at få anlægget transporteret og testet i Kina, har der været nogle udfordringer omkring finansieringen af denne del af projektet, som også berører de gængse udfordringer som danske virksomheder, der har aktiviteter i Kina har - hvordan man bedst beskytter teknologisk know-how, finder den rette samarbejdspartner samt håndterer de logistiske og finansielle udfordringer ved et produkt af denne dimension. Denne del er projektkonsortiet dog overbeviste om at de nok skal få løst.
- Vi har i projektkonsortiet udviklet et godt og tillidsfuldt samarbejde, som de alle forventer at få flere aktiviteter ud af på sigt, fortæller Svend Bisgaard Kristensen.
Projektet afsluttes 30. april 2019, og efter projektafslutning vil parterne forsøge at sælge produktet som en samlet løsning i løbet af 2019, og det langsigtede mål at kunne skabe flere arbejdspladser i virksomhederne.
Svend Bisgaard Kristensen, Alcon a/s
Tlf.: 8666 2044
Email: sbk@alcon.nu