Dansk viden fra plejesektoren er på vej til Kina i form af en virtuel læringsplatform, der skal uddanne personalet i at løfte og forflytte ergonomisk korrekt.
Traditionelt set har det i Kina været pålagt barnet/børnene at tage sig af sine forældre og de ældre i familierne, men nye samfundsstrukturer gør, at det ikke længere er muligt for barnet selv at passe de ældre. Denne udvikling har affødt et voksende marked af plejehjem til ældre plejekrævende borgere, men uddannelsen af plejepersonalet er stadig sparsom, og det skal et nyt virtuelt projekt fra Danmark gøre op med.
Et af de steder kineserne kigger hen for at lære kunsten at drive plejehjem er nemlig Danmark. Denne interesse bemærkede det danske IKT-firma Welfare Denmark, der udvikler digitaliseringsløsninger rettet imod sundheds- og plejesektoren. Welfare Denmark er ledende i Danmark inden for sit område, og har vundet flere innovationspriser for sine gennemtestede virtuelle løsninger inden for rehabilitering.
Med Ulrik Møll i spidsen har Welfare Danmark i flere år arbejdet på at dyrke deres netværk i Kina, og afsøgt muligheder og behovet for deres produkter i Kina. Gennem Region Midtjyllands innovationsprogram Midtnet Kina søgte Welfare Denmark derfor midler til at udvikle en prototype til en uddannelses-app målrettet kinesiske forhold. Her skal plejepersonalet med videoer og animationer lære teknikker, der ikke slider fysisk på personalet, og som forhindrer fald, når en borger for eksempel skal hjælpes ud af sengen.
Selve app’en kaldet Virtuel Forflytning, er udviklet i samarbejdet med flere Social- og Sundhedsskoler og kommuner i Danmark for ca. fire år siden, fordi der også i Danmark er efterspørgsel på flere digitale løsninger.
- Det danske sundhedsministerium ønsker at sundhedsaktører i langt højere grad nu skal levere data og gøre brug af digitale apps, så fremtidige behandlinger foregår på et datadrevet beslutningsgrundlag, og ikke er grebet ud af den blå luft. fortæller Ulrik Møll, der er Managing Partner i Welfare Denmark.
Virtuel Forflytnings-appen har været præsenteret i Kina af Social- og Sundhedskolen Silkeborg og løsningen vakte stor interesse. Og ifølge Ulrik Møll fra Welfare Denmark er der bestemt et marked for den danske app, som udfylder et hul i markedet.
- Dette er en løsning, der er høj efterspørgsel på, da der er et stort misforhold mellem det stigende antal ældre og manglende kompetencer blandt de varme ”hænder” i sektoren. Dét vil vi være med til at rette op på, siger han og forklarer:
- Vi ser i høj grad, at vores samlede løsning kan virke som en løftestang i forhold til det kinesiske marked, fordi vi med data kan være med til at dokumentere et kompetenceløft i hele sundhedssektoren og sikre en professionel omgang med patienterne.
Nu er næste skridt at få kombineret de forskellige kompetencer som projektkonsortiet besidder til én fælles løsning, udviklet med specielt fokus på det kinesiske marked. Der skal derfor videreudvikles på indholdet i platformen samt at få løsningen kombineret med den intelligente, mekaniske sengebund fra GDV Technology, som blandt andet afhjælper trykskader hos den sengeliggende, samt gør forflytninger lettere for plejepersonalet. ArbejdsmiljøEksperten fra Esbjerg består af forflytningseksperter, og har i projektet arbejdet med udvikling af et kompetencetræ, der i prototypen skal identificere personalets kompetencer, og guide dem igennem app’en. Erhvervsakademi Lillebælt/UCL har fungeret som videnspartner, og blandt andet bistået med viden omkring dokumentation af effekten af virtuel læring frem for traditionel læring.
Produktet skal kunne afhjælpe den efterspørgsel, der er i sundhedssektoren og give personalet det tiltrængte kompetenceløft. Derfor skal app-brugerne efter beståelse af tests i appen også belønnes med et certifikat, som bevis på deres tilegnede kompetencer. Dette er både til gavn for den enkelte medarbejder, men også for selve plejehjemmet. Forretningsmodellen bliver stadig diskuteret internt i projektkonsortiet, men man kunne forestille sig at det enkelte plejehjem ville kunne opnå en certificering, når flere medarbejdere har gennemført et forløb og kan påvise deres kompetencer. Projektkonsortiet håber på, at det kan vise sig at blive et konkurrenceparameter for de enkelte plejehjem, når de pårørende skal vælge, hvor de skal placere deres ældre pårørende.
Projektet skal munde ud i en prototype til det kinesiske marked, som efter projektafslutning sidst i april 2019 skal forfines yderligere og testes igen med samarbejdspartnere i Kina.
Projektkonsortiet består af hovedansøger Welfare Denmark fra Esbjerg, GDV Technology fra Viborg, ArbejdsmiljøEksperten fra Esbjerg og Erhvervsakadami Lillebælt/University College i Fredericia.
På bagggrund af Midtnet Kina projektet har Welfare Denmark og ArbejdsmiljøEksperten desuden indledt et strategisk samarbejde, omkring at bringe løsningen yderligere ud til en bredere kundekreds efter projektafslutning.
Ulrik Møll, Welfare Denmark
Tlf.: 2053 7366
Email: um@welfaredenmark.com