Innovationsnetværket for Biomasse vil i samarbejde med de fem øvrige innovationsnetværk Lifestyle & Design Cluster, InnoBYG, Dansk Materiale Netværk, Food Network, samt Innovationsnetværk for Miljøteknologi lede Danmark til bedre ressourceudnyttelse og genanvendelse.
Den nationale Cirkulær Økonomi Hub vil gøre Danmark til vækstcenter for viden, teknologi og produktion i en bæredygtig europæisk bioøkonomi. I et innovativt tværfagligt samarbejde vil initiativet bidrage til at øge ressourceeffektiviteten og lukke materiale-kredsløbet. Hubben vil formidle Cirkulær Økonomi i øjenhøjde og igangsætte en fælles indsats, hvor affald anses som en ressource, der kan recirkuleres ind i nye værdikæder, og hvor designprocesser og teknologisk udvikling går hånd i hånd for optimering af forretningsmodeller.
Aktiviteter
Et tæt samspil mellem virksomheder, myndigheder og forskermiljøer vil sikre at National Cirkulær Økonomi Hub skaber væsentlige muligheder for økonomisk, miljømæssig og social bæredygtig udvikling inden for særligt fire følgende områder:
Styrelsen for Forskning og Innovation støtter National Cirkulær Økonomi Hub, som i løbet af de næste 2 år vil forbedre anvendelsen af de store mængder af værdifulde ressourcer i husholdningsaffaldet, det organiske affald, elektronikaffaldet, tekstil, træ, bygge- og anlægsaffaldet, således at genanvendelige ressourcer ikke går tabt ved forbrænding. Således indgår dybdegående arbejde med en bred vifte af udvalgte virksomheder i brancherne. Ved konkrete udviklingsprojekter vil hubben praksisgøre, hvordan potentialet i cirkulær økonomi udnyttes optimalt til fordel for såvel virksomheder, forbrugere og samfund. Gennem OPI samarbejder, udviklingen af en certificeringsordning for ”Nul spild”, design for optimal ressourceanvendelse og koordinering med allerede igangsatte initiativer vil tværgående aktiviteter bidrage til optimerede værdikædesamarbejder, forbedrede ressourcestrømme og øget genanvendelse.
Forretningsmulighederne i den Cirkulære Økonomi bliver undersøgt og efterprøvet med henblik på sikre progression og værdiskabelse for de danske virksomheder. Derfor er indblik i materialestrømme, designtænkning som driver for innovativ brugerdreven tilgang til produkt- og serviceudvikling og et strategisk fokus på værdikædesamarbejder væsentlige tiltag i hubben.
Ved en fælles national indsats vil Cirkulær Økonomi Hub skabe videreudvikling af danske virksomheder og aktivere en begyndende systematisk forandring og omstilling af Danmark i den Cirkulære Økonomi.
Netværksleder
Innovationsnetværket for Biomasse