Pro-Enrich
Udvikling af nye funktionelle proteiner og bioaktive ingredienser fra rapsfrø, oliven, tomater og sidestrømme til citrusfrugter til anvendelse i fødevarer, kosmetik, dyrefoder og bindemidler.
Pro-Enrich-projektet vil demonstrere en ny forretningsmodel til udvinding af højværdikomponenter fra sidestrømme i landbruget, der vil demonstrere teknisk og kommerciel gennemførlighed for både små og store biobrændningsenheder.
Projektet vil udvikle en fleksibel bioraffineringstilgang, der kan behandle en række restprodukter fra produktionen af rapsfrømel, oliven, tomater og citrusfrugter. Dette vil bidrage til at opfylde den voksende globale efterspørgsel efter alternative kilder til protein og phenol-produktstrømme.
Pro-Enrich tager processen med fraktionering af biomasse til et nyt niveau, der identificerer proteiner, polyphenoler, kostfibre og pigmenter til anvendelse som fødevareingredienser, dyrefoder, kosmetik og bindemidler.
Mål for projektet
- Bestemme komponenterne med det højeste markedspotentiale fra de fire reststrømme, der undersøges - som evalueret af projektets industrielle slutbrugerpartnere
- Gennemføre en række bioraffineringsprocesser, der giver høje mængder funktionelle proteiner med høj renhed og bioaktive komponenter
- Udvikle bioraffineringsprocesserne i pilotskala, så de fremmer de bedste forretningscases til demonstrationsskala
- Anvende komponenter isoleret fra bioraffineringen til vigtige markedsområder og demonstrere deres egnethed til formålet
- Gennemføre en systemanalyse for at gøre disse processer teknisk og økonomisk attraktive
- Udarbejde bæredygtighedsvurderinger af procesalternativer for at sikre, at nye udviklede produktområder giver miljømæssige fordele
- Gennemføre en feasibility-vurdering af Pro-Enrich forretningsmodellen
Aktiviteter
Projektet Følgende effekter:
- Oprette to nye tværsektorielle sammenkoblinger i biobaserede økonomiklynger
- Indføre presserester fra olivenproduktion, spildevand fra olivenmølle, presserester fra produktion af rapsfrømel samt forarbejdsningsrester fra frugter og grøntsager som værdifulde bioaffineringsressourcer
- Udvikle protokoller til fremstilling af fire forskellige ingredienser med en renhedsgrad, der gør det muligt at anvende dem i fødevarer, dyrefoder, kosmetik og bindemidler
- Definere, hvordan man tilpasser moderne bioraffinaderier til sæsonbestemte rester inden for samme behandlingsenhed, hvilket reducerer nedetid og øger investeringsafkastet
- Anvende en cirkulær og kaskadebioraffineringstilgang til råmaterialer, der leverer en mere miljømæssig og økonomisk bæredygtig, herunder en reduktion i den samlede CO2-belastning i eksisterende processer på minimum 10%
Periode
1. maj 2018 til 30. april 2021